Sovereign House – TelecityGroup

Screen Shot 2016-07-12 at 15.37.38Placed clearly in the anonymous converted office typology, Sovereign House is another data centre in Canary Wharf, near to Millwall Dock.

From the air this is clearly marked out as a data centre as the entire roof is packed with cooling units (click on aerial view to open in Google maps).

The building itself was designed and built as a six-storey office block in 2000 as this planning application shows. The building was almost immediately turned into a data centre and was operational in 2001. Over the next 10 years the building has been upgraded and further areas turned to data centre use – as this planning history shows.

IMG_7052

As with most office to data centre conversions, the building has almost no signage, high levels of security, and tinted windows. Through the windows here it is possible to see the insulation propped against the windows to reduce heat loss.

IMG_7048IMG_7092

The building’s entrance is remarkably dull (below), with no company branding and looking slightly old and scruffy. There was only one sign that demonstrated the high level of security at the building.

IMG_7057

IMG_7060

At the back of the building were several secure loading bays. But more interestingly the ground floor of the building next door, a car park, was humming loudly. In the image below the data centre is on the left and the car park on the right. From the red louvred ground floor large metal pipes head up the building.

On closer inspection a sign revealed that the data centre was indeed colonising the car park, built in 1993, and has occupied the ground floor.

IMG_7071

IMG_7069

I decided to head up the car park to get a different view of the data centre and got some nice picture of the building (see below). However, I was unable to get on the roof as this space had also been colonised by the data centre.

IMG_7081IMG_7080

It seems that the data centre is now using the ground/basement level and the roof  of the neighbouring building. On a tight urban location it seems that the data centre needed more space for cooling and power generation and has converted the car park that was already on site.

[Edit: After further research on the planning site I found out that the car park was converted at the same time as the office building was turned into a data centre in 2001 – the planning application is here. I thought that as the data centre expanded extra cooling / power was need, but it seems that this was part of the original design.]

IMG_7085

IMG_7084

IMG_7072

IMG_7076

And some more images of the data centre and the various telecoms covers outside:

IMG_7056

IMG_7067

IMG_7066

IMG_7049

IMG_7094

IMG_7093

IMG_7091

IMG_7089

IMG_7090

Advertisements

2 thoughts on “Sovereign House – TelecityGroup

  1. The ground floor of the car park holds the Diesel Rotary UPS units. The roof holds the chillers for the expanded part of the facility.

    The car park itself isn’t a data centre.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s